Yleistietoa

Ojutkangas sukuseura ry. vaalii Ojutkankaiden suvun historiaa ja yhteenkuuluvuutta. Suvun juuret 1800-luvulla sijoittuvat vahvasti Kauhavan kirkonkylän liepeille. Suvussa esiityviä sukunimiä tuolloin olivat mm. Luomantausta, LillSomppi (LillSompi), StorPassi (Stor-Passi), Pelkonen ja Frändilä. Monet nimet eri muodoissaan esiintyvät edelleen Kauhavan paikannimistössä. Tärkeä paikkakunta on myös Lapua, josta sukumme viiden sukuhaaran yhteisenä esi-isänä pidetty Jaakko Antinpoika Ojutkangas ent. Luomantausta muutti lapualaisen vaimonsa Marian kanssa Oulaisiin vuonna 1891.

Jaakon ja Marian perheeseen syntyi Lapualla 6 lasta, joista neljän lapsen jälkeläisistä alkoi sukumme neljä sukuhaaraa ja Oulaisissa syntyi vielä nuorimmainen, josta alkoi sukumme viides sukuhaara.

Lapualla sijaitsee Ojutkankaan kylä, joka ei kuitenkaan ole sukumme alkulähde. Siellä asuvat Ojutkankaat eivät ole läheistä sukua meille. Lapuan Ojutkankaan kylän pohjoispuolella sijaitsee Ojutjärvi Kauhavan puolella. Ojutjärven eteläpuolella on ympäristöään hieman korkeampi Ojutkangas -niminen kangasmaasto. Uskotaan, että Ojut-nimi viittaa ojiin. On myös esitetty pohdintaa, että Ojut-etuliite viittaisi oikoreittiin, jota pitkin maastossa olisi mahdollista liikkua oikotietä paikasta toiseen.